Składniki:
- chleb 5 kromka razowego
- rodzynki 3 łyżeczka
- pączki brzozowe 3 łyżka świeżych
- goździki 10 szt
- cynamon 1 laska ok 2 cm
- miód 2/3 szklanka
- piwo 1 szklanka jasnego lub porteru
- wódka 5 szklanka żytniówki
Wykonanie:
Chleb pokroić w kostkę i ususzyć, rumieniąc, w piekarniku. Pączki brzozowe i rodzynki umyć. Do słoja wrzucić zrumienione (nie przypieczone) grzanki, pączki brzozowe, rodzynki i przyprawy korzenne, zalać żytniówką, zamknąć słój i pozostawić na 2 tygodnie (codziennie wstrząsać). Następnie nalewkę przefiltrować. Piwo mocno zagrzać, rozpuścić w nim miód i nieco ostudzić. Do ciepłego płynu wlać nalewkę, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu co najmniej na 3 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz