wtorek, 30 sierpnia 2011

Nalewka Staropolska I

Składniki:

  • chleb 5 kromka razowego
  • rodzynki 3 łyżeczka
  • pączki brzozowe 3 łyżka świeżych
  • goździki 10 szt
  • cynamon 1 laska ok 2 cm
  • miód 2/3 szklanka
  • piwo 1 szklanka jasnego lub porteru
  • wódka 5 szklanka żytniówki

Wykonanie:

Chleb pokroić w kostkę i ususzyć, rumieniąc, w piekarniku. Pączki brzozowe i rodzynki umyć. Do słoja wrzucić zrumienione (nie przypieczone) grzanki, pączki brzozowe, rodzynki i przyprawy korzenne, zalać żytniówką, zamknąć słój i pozostawić na 2 tygodnie (codziennie wstrząsać). Następnie nalewkę przefiltrować. Piwo mocno zagrzać, rozpuścić w nim miód i nieco ostudzić. Do ciepłego płynu wlać nalewkę, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu co najmniej na 3 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz