niedziela, 18 września 2011

NALEWKA GOŹDZIKOWO-WANILIOWA

NALEWKA GOŹDZIKOWO-WANILIOWA

Składniki:
3 szklanki spirytusu,
1 szklanki koniaku,
1 szklanki cukru,
2 szklanki wody,
12 - 15 goździków, nieduża laska wanilii, kawałek kory cynamonu.

Sposób wykonania:
Goździki, pokruszony cynamon i pokrojoną wanilię zagotować z wodą i cukrem.
Gotować pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu, szczelnie przykryć, zostawić na noc.
Następnego dnia dokładnie przecedzić przez gazę, wymieszać z koniakiem i spirytusem, przelać do gąsiorka, szczelnie przykryć, mocno potrząsnąć gąsiorkiem, zostawić na 1 - 2 dni, po czym rozlać do butelek i postawić w ciemnym suchym miejscu na co najmniej 5 - 6 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz