NALEWKA IMBIROWO-KARDAMONOWA
Składniki:
15 dkg imbiru
3/4 łyżeczki kardamonu
1 cm laski wanilii
4 łyżki miodu ( spadziowy)
100 ml soku z cytryny ( wyciśnięta cytryna i przez sitko)
skórki z cytryny bez albedo
500 ml spirytus
560 ml woda
Sposób wykonania:
Połączyć wodę ze spirytusem. W słoju umieścić imbir obrany i pokrojony w plastry, kardamon, wanilię, skórki z cytryny, dodać sok z cytryny oraz miód.
Następnie wszystko zalać wodą ze spirytusem. Wstrząsnąć i odstawić na około 2 miesiące.
Po zlaniu, można dolać biały vermuth w proporcji 0,5 litra wina na 2/3 nalewki oraz dodać soku z około 1/2 cytryny i wszystko co zostało po filtrowaniu nalewki.
Pozostawić tak na 14-15 dni.
Jeśli vermuth biały jest wytrawny, można dosłodzić dodając trochę miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz